x
E E O L a a d p a l e n

Hulp nodig?

Onze adviseurs staan klaar om je te helpen.

Hoe kies je een laadpaal voor thuis?

Wanneer je je elektrische auto op eigen terrein kunt parkeren, is het aantrekkelijk om thuis een laadpunt te installeren. Maar welke moet je kiezen? We helpen je op weg.

De eerste keuze is die tussen een wallbox of een laadpaal. Er is overigens nauwelijks verschil: een laadpaal staat op een paal, een wallbox is aan de muur bevestigd. Los daarvan zijn het exact dezelfde installaties. In dit artikel gebruiken we de term laadpaal, maar de informatie geldt onverminderd voor een wallbox. 

1 fase of 3 fasen

De volgende keuze die je moet maken, is tussen een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting. Hiervoor moet je eerst weten hoe je huis op het stroomnet is aangesloten. Met een 3-fasenaansluiting kun je in theorie drie keer sneller laden, maar dan moet je auto dat wel ondersteunen. 

Stekkers

Let bij de aanschaf van een laadpaal met name op de stekkeraansluiting van de auto. Vrijwel elke moderne auto beschikt over een Type 2-stekker – ook wel Mennekesaansluiting genoemd – om te laden aan een thuislader of publieke lader. Daarnaast wordt het steeds gebruikelijker dat de elektrische auto een snellaadaansluiting van huis uit meekrijgt om onderweg even ‘snel’ wat kilometers te laden op zogenaamde snellaadstations. Dit vraagt dan om een CCS of een CHAdeMO-stekker. Laatstgenoemde wordt eigenlijk alleen gebruikt door een paar Japanse automerken. Zorgen maken hoeft niet, want de snelladers langs de weg beschikken over meerdere soorten stekkers. Daar hoef je je eigen kabel niet tevoorschijn te halen.

Go To Top